Kültür

Fantastikler #2

21-The Holy Mountain, Alejandro Jodorowsky (1973)

Jodorowsky her zamanki gibi kendi kafasındakini, kelimelerden bağımsız olarak resimleyerek portrelemesi zor bir filme imza atıyor. Deli işi bir sinema deneyimi…

Mesihvari bir karakter ruhani bir karakterin zihnine girer ve onun vasıtasıyla türlü gezegenleri mecazlayan renkli bir ekiple tanışır. Buradaki herkesin kendi dünyası vardır ve izlediklerimiz de onların ayrı dünyalarıdır. Artık kutsal dağa doğru başlayacak olan yolculuğun arifesindeyizdir.

Cannes Film Festivali’nin de aralarında bulunduğu birçok uluslararası oluşumda gösterilmiştir.

22- The Princess Bride, Rob Reiner (1987)

Prenses Gelin

Filmdeki ana hikâye, bir dedenin (Peter Falk) hasta torununa okuduğu bir hikâyedir. Film, komedi türüyle diğer birçok türün ve öğelerin birleşimidir.

William Goldman’ın aynı adlı 1973 tarihli romanını temel alan 1987 tarihli bir filmdir.

23-The Thief of Bagdad, Ludwig Berger, Tim Whelan, and Michael Powell (1940)

Bağdat Hırsızı

Film, Arapların 1001 Gece Masallarındaki pek çok fantastik öğeyi içerir.

24-Kwaidan, Masaki Kobayashi (1964)

Hayalet Öyküsü, Lafcadio Hearn’ın Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things isimli farklı hayalet hikayeleri anlattığı kitabından uyarlanan film içinde gerçeküstücü bir korku ortamında geçen dört farklı öykü barındırıyor.

25-The City of Lost Children, Jean-Pierre Jeunet and Marc Caro (1995)

Kayıp Çocuklar Şehri

Göz alıcı dekorları, usta işi özel efektleri, Jean-Paul Gaultier kostümleri ve ucube karakterleriyle, çılgın bir hayal alemi. Bir liman kentinin açıklarındaki platformda yaşayan korkunç bilim adamı Krank, rüya görme yetisi olmadığı için erken yaşlanmaktadır. Tek gözlü yardımcılarının kentten kaçırdıkları çocuklar Krank’ın laboratuvarında makinelere bağlanmakta, böylece Krank da çocukların rüyalarını çalabilmektedir. Ne var ki cesur bir kız ve nazik bir devin planları Krank’ı bozguna uğratacaktır.

26-A Matter of Life and Death, Michael Powell and Emeric Pressburger (1946)

Aşk ve Ölüm

Pilot Peter Carter, II. Dünya Savaşı’nda bir bombardımandan dönerken kullandığı uçak kontrolden çıkar ve düşer. Paraşütünü açmayı başaramayan pilot sisin içinde kaybolur. Kendisine geldiğinde yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgidedir. Yukarıda işler karışmıştır ve öteki dünyaya gitmesi gerekirken Carter’ın eline ikinci bir şans geçer. Araf’tan dünyaya ve aşık olduğu kadına dönme şansı vardır.

27-Mary Poppins, Robert Stevenson (1964)

Filmin konusu 1910 yılında Londra’da geçer (oysa uyarlandığı kitaplar 1930’larda geçer). Sihirli güçlere sahip bir dadının, Banks ailesinin küçük çocuklarına bakma görevini üstlenmesiyle birlikte onlara bambaşka bir dünyanın kapılarını aralaması, danslar ve müzik eşliğinde ve bir renk cümbüşü içinde anlatılır. Filmde Bert (Dick Van Dyke) süper dadının yanındaki çocuklara döner ve şöyle der: “Parka mı götürecek? Mary Poppins mi? Bunu diğer dadılar yapar. Mary Poppins’le olduğunuzda hiç hayal etmediğiniz yerlere gidersiniz.”

Bu fantastik film 13 dalda birden aday gösterildiği Oscar ödüllerinden, “en iyi aktris”, “en iyi müzik”, “en iyi şarkı”, “en iyi kurgu” ve “en iyi görsel efekt” dallarında olmak üzere 5 tanesini aldı. “Mary Poppins” e aralarında BAFTA, Altın Küre, Grammy ve Laurel ödüllerinin de bulunduğu tam 12 ödül verildi, bir 12’sine de aday gösterildi.

Fantastik müzikal bir filmdir ve birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.

28-A Christmas Carol, Brian Desmond Hurst (1951)

Ebenezer Scrooge, cimri, inatçı, huysuz, kısaca çekilmez bir adamdır. Çok parası olmasına rağmen kimselerle paylaşmaz, hiçbir şeyden mutlu olmaz.

Bir Noel gecesi üç hayalet onu ziyaret eder. Her biri Scrooge’un geçmişini, bugününü ve geleceğini temsil etmektedirler. Scrooge, onlar sayesinde eskiden nasıl bir insan olduğunu, bugün nasıl biri olduğunu ve değişmezse gelecekte nasıl birisi haline geleceğini göstermeye başlarlar.

Scrooge, Charles Dickens’ın klasik hikayesi ‘A Christmas Carol’dan uyarlanan filmlerin en başarılılarından biri.

29-Princess Mononoke, Hayao Miyazaki (1997)

Prenses Mononoke, bir Japon animasyon (anime) filmidir. Film, ormanı koruyan doğaüstü yaratıklarla, doğanın kaynaklarını hızla ve acımasızca tüketen insanlar arasındaki mücadeleyi anlatır. Mononoke bir isim değildir, Japonca’da ruhlar veya canavarlar için kullanılan genel bir ifadedir.

30-The NeverEnding Story, Wolfgang Petersen (1984)

Hiç Bitmeyen Öykü, fantastik çocuk filmidir. Eski bir kitapçıdan alınan büyük, kalın kapaklı bir kitabın içinden girilen sihirli bir diyar… Uçan beyaz dev köpekler, cüceler, prensesler, konuşan ağaçlar, kaplumbağadan dağlar, bir çocuğun başından geçebilecek tehlikeli ve ilginç maceralarla dolu bir hikaye.

31-The Lord of the Rings: The Two Towers, Peter Jackson (2002)

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule, J. R. R. Tolkien’nin İki Kule adlı kitabından uyarlanmıştır. Filmin olay örgüsünde, Frodo ve Sam’in yüzüğü yok etmek için Mordor’a giderken onun eski sahibi Gollum ile tanışmaları, Aragorn, Legolas, ve Gimli’nin Gandalf’ın dirilişi ile birlikte Rohan’ı savunmaya gitmesi ve Merry ile Pippin’in tutsaklıktan kaçmalarından sonra bir Ent olan Treebeard ile tanışmaları olmak üzere üç hikâye anlatılır.

32-Aladdin, Ron Clements and John Musker (1992)

Alaaddin, Walt Disney Studios tarafından 1992 yapımlı ve Disney’in otuz birinci animasyon filmidir. 1001 Gece Masalları isimli kitabın Aladdin’in Sihirli Lambası hikayesinden esinlenilmiştir. Pek çok film adaptasyonunda yapıldığı gibi bu uyarlamada da pek çok şey değiştirilmiştir; örneğin ismi kısaltılmış ve çocuklara daha uygun olan bir senaryo yazılmıştır.

33-Excalibur, John Boorman (1982)

Excalibur, John Boorman’ın yönettiği, yapımcılığını üstlendiği ve ortak yazdığı 1981 tarihli Amerikan epik ortaçağ fantastik filmi. Film, Kral Arthur’un Arthur edebiyatında öne çıkan efsanevi kılıcının adını almıştır.

Excalibur, İrlandalı aktörler ve mürettebat kullanılarak tamamen İrlanda’da çekildi.

34-Scott Pilgrim vs. the World, Edgar Wright (2010)

Scott Pilgrim Dünyaya Karşı, Bryan Lee O’Malley’nin Scott Pilgrim adlı çizgi romanından uyarlanmıştır. Filmde 22 yaşında, Toronto’da yaşayan ve Sex Bob-omb adlı grupta bas gitar çalan Scott Pilgrim’in hayatı konu edilmektedir. Scott, Ramona Flowers adında Amerikalı bir kıza âşık olmuştur ve onun “yedi kötü eski sevgili”sini yenmek zorundadır.

35-Jumanji, Joe Johnston (1995)

Chris Van Allsburg’un 1981 yılında popüler olan kitabı Jumanji üzerine yapılmış bir filmdir. Hikâye bir sihirli oyun üzerine kuruludur. Zarda gelen sayıya göre oyunda değişik orman canlıları ortaya çıkmaya başlar.

Başrollerde Robin Williams, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, ve Bonnie Hunt vardır. Film Stephen L. Price’ın hatırasına atfedilmiştir.

36-Coraline, Henry Selick (2009)

Koralin ve Gizli Dünya

Aynı isimli romandan uyarlanan, Amerikan yapımı bir stop motion animasyon filmdir.

Ailesi tarafından ihmal edildiğini düşünen Coraline, yeni taşındıkları evde gizli bir geçit bulur. Geçidin ardında kendi dünyasına benzer bir hayatın sürdüğünü keşfeder. Coraline, ailelerin çocuklarına fazlasıyla düşkün olduğu bu dünyaya, sonsuza dek mutlu yaşama vaadiyle davet edilir.

37-The Purple Rose of Cairo, Woody Allen (1985)

Kahire’nin Mor Gülü

Woody Allen’ın gerçek dünya ile hayal dünyasının sınırlarını birbirine karıştırdığı bu fantezide ABD’deki büyük ekonomik bunalım yıllarında kederli yaşantısından bir süreliğine de olsa uzaklaşmak için sürekli olarak sinemaya giden yoksul bir garson kadının beyaz perdedeki idolü olan aktörün boyut değiştirerek gerçek dünyaya geçişi ile birlikte onunla yaşadığı aşk anlatılmaktadır. Filmin senaryosu 1986 yılında Oscar’a aday gösterilmişti, ama Altın Küre ödülünü kazanabildi. Aynı yıl en iyi film ve en iyi senaryo dallarında BAFTA ödülü kazandı. Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne layık görüldü. En iyi yabancı film César ödülü de dâhil filme toplam 14 ödül verildi.

38-Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Alfonso Cuarón (2004)

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, Harry Potter serisinin üçüncü kitabından uyarlanan filmidir.

39-A Ghost Story, David Lowery (2017)

Bir Hayalet Hikayesi

2017 yapımı fantastik film, öldükten sonra ruh olarak yaşadığı eve geri dönen bir müzisyeni (C) anlatmaktadır. Küçük bir evde eşi M (Rooney Mara) ile beraber yaşayan C (Casey Affleck), geçirdiği araba kazası sonrası can verir. Morgda eşi tarafından kimliği teyit edilen adamın ruhu, herkes gittikten sonra üzerine örtülen çarşafın altında hayata döner ve adam artık Ruh olarak iki siyah gözün ardından geride bıraktıklarını izlemek zorunda kalır. Herhangi bir sebepten dolayı bir türlü yaşadığı evi terk etmeyen / edemeyen Ruh, yıllarca hayatına devam edenlerin yanı başında sonsuz bir hiçliğe hapsedilir. Ta ki artık oradan ayrılmak için aradığı nedeni bulana kadar.

40- Enter the Void, Gaspar Noé (2009)

Boşluk, Gaspar Noé‘nin I Stand Alone ve Irréversible’den sonra üçüncü uzun metraj filmi. İlk iki filminde kullandığı kışkırtıcı senaryolar ve kendine has kamera hareketleriyle izleyicilerin dikkatini çeken Noé, Enter the Void ile daha evrensel konulara değinmeyi tercih etmiş. Filmin anlatısı ölüm, reenkarnasyon ve yeniden doğuş temalarını uyuşturucu satıcısı bir gencin gözünden bizlere aktarırken, mekân olarak arka planda kalmaya hiç niyeti olmayan Tokyo’nun renkli olduğu kadar kaotik ortamından sonuna kadar faydalanıyor.

Kaynak:

Indiewire

Vikipedi

Beyaz Perde: 1 23

Sinemalar

Fandom

Film Hafızası

Bağımsız Sinema

Gizem Akın

Bana bu kimliği yaz deseniz, birinci tekille yazılmış sıkıcı bir durum öyküsü yazarım. Anlat deseniz, anlatamam.

YAZAR HAKKINDA

Gizem Akın

Bana bu kimliği yaz deseniz, birinci tekille yazılmış sıkıcı bir durum öyküsü yazarım. Anlat deseniz, anlatamam.

Bir Yorum Yazın

+ 15 = 19