Haftalık Öneriler Öneriler

SAKARCA – FAKİR BAYKURT

Sakarca, bir masal…

Eserin ortaya çıkışını Naci Gürses’e borçluyuz. 14 yaşında olan Gürses, annesinden duyduğu bu masalı bir kitap derlemekte olan müzik öğretmeni Veysel Arseven’e anlatıyor. Arseven, Baykurt’un dostu. Tatillerde buluşup edebiyat üzerine sohbet ediyorlar. Baykurt ‘Her işi Gören Değirmen’ adlı masalda bir takım değişiklikler yapıyor, kahramanlara birer ad veriyor. Horozun ismi de masala da adını veren Sakarca oluyor.

Baykurt, eserinde köylüyü her sabah yatağından kaldıran horozu bir metafor olarak kullanıyor. Sakarca halkı bilinçlenmesi, hakkını araması için “uyanmaya” çağırıyor. Sakarca, çocuklara olduğu kadar büyüklere de yönelik yerel sözcükleri, halk ağzını metne başarıyla yedirmiş, yazarın kendine özgü bir dil yarattığı ilgi çekici bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor.

 

Irmak Erkan

Bir gece yatağından kalktı. En sevdiği pantolonunu, gömleğini giydi, cüzdanını yanına aldı, çantasını sırtladı; karısını ve çocuklarını öpüp odadan çıktı. Çalışma odası soğuk, karanlıktı. Ahşap masanın üzerindeki gece lambasını yaktı, sobayı tutuşturdu. Sandalyesine oturdu, yazmaya başladı.

YAZAR HAKKINDA

Irmak Erkan

Bir gece yatağından kalktı. En sevdiği pantolonunu, gömleğini giydi, cüzdanını yanına aldı, çantasını sırtladı; karısını ve çocuklarını öpüp odadan çıktı.
Çalışma odası soğuk, karanlıktı. Ahşap masanın üzerindeki gece lambasını yaktı, sobayı tutuşturdu. Sandalyesine oturdu, yazmaya başladı.

Bir Yorum Yazın

+ 79 = 80