Haftalık Öneriler Öneriler

DINO BUZZATI – YEDİ ULAK

“Çok zaman sonra farkına varmıştım tüm bunların, bu aptallıkların, anlamsız hayallerin ve insanı yiyip bitiren günlük koşuşturmalar arasında boş verilen her şeyin.”

Çağdaş İtalyan sanatının yıldızı ( benim için 🙂 ) Dino Buzzati, sadece bir yazar değil, aynı zamanda resim, müzik ve tiyatro gibi farklı sanat dallarında da kendini kanıtlamış bir sanatçı. Yaşamının izlerini eserlerine yansıtan Buzzati’nin karamsar ruh hali, onu Kafka ile benzer kılsa da kendine has tarzıyla bilinmesi, okunması ve keşfedilmesi gereken bir yazar. Melankolik atmosfer ki bayılırım, öykülerinde belirgin bir şekilde hissediliyor ve bizi Buzzati’nin karmaşık iç dünyasının derinliklerine çekiyor.

Dino Buzzati, Fotoğraf: Mario De BiasiArchivio 

Dino Buzzati, Fotoğraf: Mario De BiasiArchivio

‘Yedi Ulak’ ise, yazarın benzersiz anlatım tarzını ve karamsar bakış açısını bir kez daha gözler önüne seriyor. Kitap, insanın varoluşsal sorgulamalarını, içsel çatışmalarını ve hayatın anlamını arayışını ele alıyor. Buzzati, ‘Yedi Ulak’ ile bizi gerçeküstü bir dünyaya davet ediyor ve onları, beklenmedik olayların ortasında bulan karakterlerin yaşamına tanık yaparak, insan ruhunun labirentlerinde bir yolculuğa çıkarıyor. Her bir öykü, farklı bir temayı işleyerek, okuyucuya hayatın ve insan psikolojisinin çeşitli yönlerini keşfetme fırsatı sunuyor. ‘Yedi Ulak’, Buzzati’nin ustalıklı kaleminden çıkan, düşündürücü ve etkileyici bir eser.

 “Gelecek kuşaklar tarafından asla unutulmayacak isimler vardır. Ve bu isimlerden biri elbette Dino Buzzati’dir.” 

-Jorge Luis Borges

 

Kitap Tanıtımı

1942 yılında yayımlandığında okurlar ve edebiyat eleştirmenleri tarafından beğeniyle karşılanan, yalın ve sembollerle örülü Yedi Ulak, İtalyan yazar Dino Buzzati’nin kendi öykülerinden derlediği ilk seçki.

Sıradanı olağanüstüne çevirmekte usta olan yazar Yedi Ulak’ta edebiyatının en tipik unsurlarını açığa çıkarırken, sıradan insanların dünyasını, onların kurnazlıkları ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor, bu motifler üzerine söylenmiş her şeyi başka türlü dile getiriyor. Her öyküde yarattığı fantastik atmosferle zamandan bağımsız bir gerçekçiliğe ulaşan Buzzati, kendine özgü mizah anlayışıyla insanın çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken, yaşamı yeniden sorgulama gereği uyandırıyor.

Gizem Akın

Bana bu kimliği yaz deseniz, birinci tekille yazılmış sıkıcı bir durum öyküsü yazarım. Anlat deseniz, anlatamam.

YAZAR HAKKINDA

Gizem Akın

Bana bu kimliği yaz deseniz, birinci tekille yazılmış sıkıcı bir durum öyküsü yazarım. Anlat deseniz, anlatamam.

Bir Yorum Yazın

+ 62 = 65