Ceylin’i dün gece (27.07.2024) Çalı köy filmleri festivalinde izledim. Yönetmen Tufan Şimşekcan konuk olarak katılmıştı, filmden sonra söyleşi yapıldı, böylece kendisine soru sorma fırsatı da yakaladım.
Filmin hikayesi Adana’da geçiyor. “Ağanın” portakal bahçesinde çalışan bir aile ile tanışıyoruz. Uyumsuz, toplumdan dışlanmış, hor görüllen Adem, Adem’in kız kardeşi Ceylin, yatalak anne, çıkar peşinde babaları ile tanışıyoruz. Yoksuluk, eğitimsizlik, erkeğin kadına bakışı meselesi filmin temalarından ancak asıl hikaye çocuk gelin Ceylin üzerine kurulu.
Köye Bilge adlı bir kadın yönetmenin gelmesi ile hikayenin daha da gerçeklik kazandığı kanısındayım. Özellikle yöre halkı ile söyleşi yapılan sahneler tam belgesel havasında.
Tufan Şimşekcan filmi hem yazıp hem yönetmiş. Anlatımı güçlendirmek için metaforlardan yararlanmış. Yan hikayelerle senaryoyu zenginleştirmiş. Siyah İnci kitabı, yengeç, metaforlardan bazıları.
Söyleşi esnasında yönetmene erkeklere, özellikle baba figürüne bakışın biraz acımasızca olup olmadığını sordum zira filmdeki baba karakterleri genelde olumsuz çizilmiş. Bunu bilerek tercih ettiğini söyledi yönetmen. Geniş açı kullanımı ise Balkan sinemasını, Emir Kusturica filmlerini anımsatıyor. Bu filmlerin de benzer sosyal sorunları işlediğini hatırlatalım.
Keyifli seyirler.
İlginizi çekebilir;